Crypto blog

El Salvador nemzetközi kötvényei 60%-os hozamot kínálnak 2023 első felében

2023. július 21. 13:13 - Pro Blogger

bitcoin.jpeg

El Salvador nemzetközi kötvényei 2023-ban 60%-os hozamot értek el, jelentős részét az év első felében realizálva, annak ellenére, hogy az előző év gazdasági kihívásai és politikai zavarai nehezítették a helyzetet.

2022 júliusában El Salvadornak szembe kellett néznie Washingtonnal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozásának csökkenő esélyeivel, valamint a Bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tételével kapcsolatos bizonytalanságokkal. Mindez jelentősen csökkentette El Salvador kötvényeinek értékét, amelyek értéke mindössze a kezdeti érték 25%-ára esett.

Azonban a helyzet 2023 első felében javult. El Salvador két váratlan adósság-visszavásárlást indított, enyhítve az ország fizetési kötelezettségeit 2027-ig.

Ez a lépés, összekapcsolva azzal, hogy egy korábbi IMF hivatalnokot tanácsadónak neveztek ki a pénzügyminisztériumban, kedvezően hatott a befektetőkre.

Az ex-IMF hivatalnok, Alejandro Werner bevonása újraélesztette a reményeket egy lehetséges IMF-megállapodásra. Bevonása strukturáltabb politikai döntéshozatalhoz is vezethet.

Ennek eredményeként a 2025-ben esedékes kötvények értéke az egy évvel ezelőtti körülbelül 0,27 dollárról a jelenlegi kereskedési árra, 0,89 dollárra emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint a Salvadori kötvényárak emelkednek, a 2041-es kötvény 0,60 dollárra emelkedett. Ezek a kötvények jelenleg 14% és 18% közötti hozamot kínálnak, ami az év első felében a legjobban teljesítő szuverén kötvényekké tette őket, a teljes hozamok közelítik a 60%-ot.

Aaron Stern, a montreali Converium Capital szerint El Salvador kötvényárai nem tükrözték a tényleges helyzetet a múlt nyáron. A piaci aggodalmak arra összpontosultak, hogy a kormány képes-e betartani kötelezettségeit.

Stern elmagyarázza, hogy El Salvador kötvényei versenyképes értéket kínálnak a feltörekvő piacokon található több magas árú kötvényhez képest.

Shamaila Khan, az UBS Asset Managementtől szerint Nayib Bukele elnök kormányzata prioritást adott a piachoz való folyamatos hozzáférésnek, ami kulcsfontosságú, tekintettel arra, hogy El Salvador dolláralapú gazdasággal működik.

2022 decemberére El Salvador adósságtermelési aránya 77%-ra csökkent, ami a legalacsonyabb érték 2019 óta. A projekciók további csökkenést jeleznek ebben az évben, majd 2024-ben 78%-ra emelkedést. Az összes államadósság 2022 végén 25,4 milliárd dollárról májusra 19,7 milliárd dollárra csökkent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr6818175067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása