Crypto blog

A digitális euró jövője

2023. szeptember 11. 07:57 - Pro Blogger

csm_canva_digital_euro_c4215070db.png

A digitális valuták térnyerése a világ minden táján érezhető, és az Európai Unió sem maradhat ki ebből a trendből. Az Európai Központi Bank (EKB) ügyvezető igazgatója, Fabio Panetta, nemrégiben beszámolót tartott az Európai Parlament Gazdasági Bizottságának a digitális euró bevezetésének terveiről. Azonban a képviselők aggodalmukat fejezték ki a projekt kapcsán, különösen a bankokra nehezedő költségek és az uniós polgárok számára nyújtott előnyök tekintetében.

Az Európai Bizottság már tett javaslatot a digitális euró rendeletére, amely a digitális fizetőeszköz bevezetésének jogi kereteit határozná meg. Az EKB lenne a felelős a digitális euró kibocsátásáért, de a képviselők között még mindig sok a kétség és a bizonytalanság. Egyesek, mint Markus Ferber, aggodalmukat fejezték ki a rendszer költségei miatt, míg mások, mint Joachim Schuster, kérdőjelezték meg a digitális euró valódi célját és előnyeit.

Panetta válaszában kihangsúlyozta, hogy a digitális euró bevezetése nem okozna plusz költségeket a kereskedőknek, és lehetőséget teremtene a kereskedők számára, hogy alternatívát kínáljanak a költségesebb fizetési szolgáltatókkal szemben. Emellett a bankok is profitálhatnának az új rendszerből, mivel további szolgáltatásokat kínálhatnának a felhasználóknak.

A digitális euró bevezetésének egyik fő érve az, hogy az EU-nak szüksége van egy digitális fizetőeszközre, amely mindenhol használható lenne az unióban. Panetta szerint a digitális euró erősebb magánélet védelmet kínálna, mint a magán digitális fizetési szolgáltatók, és az anonim offline fizetéseket is lehetővé tenné.

A digitális euró jövője azonban még mindig bizonytalan. Az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamoknak együtt kell dönteniük a rendelet elfogadásáról, és csak ezután lehetne a digitális eurót kibocsátani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr2818209327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása