Crypto blog

A Bitcoin stabilan 29 000 dollár felett, a kötvényhozamok emelkednek

2023. július 28. 12:22 - Pro Blogger

bank_of_japan_osaka.jpg

A Japán Központi Bank (Bank Of Japan - BOJ) bejelentette, hogy enyhén szigorítja a hozamgörbe szabályozását (YCC), a 10 éves japán államkötvény hozamának felső határát 1%-ra emeli a korábbi 0,5%-ról. A BOJ döntése után a kötvényhozamok emelkedtek, ami negatív jel volt a kockázati eszközöknek, beleértve a Bitcoint is. A BOJ YCC-je 2016 óta jelentős likviditási forrás a globális piacok számára. A likviditást növelő politikától való elmozdulás globális következményekkel járhat.

A Bitcoin (BTC) péntek hajnalban 29 000 dollár felett maradt, míg a japán és az amerikai államkötvények hozama emelkedett, miután a Japán Központi Bank (BOJ) meghagyta az alacsony kamatlábakat, de bejelentett egy enyhén szigorító módosítást a likviditást növelő kötvényvásárlási programjában, a hozamgörbe szabályozásban (YCC).

A központi bank a rövid távú kamatláb célt 0,1%-on tartotta, és a YCC 10 éves államkötvény hozamcélját 0% körül tartotta. Fenntartotta a 2022 decemberi döntését is, amely szerint a 10 éves hozam 0,5%-kal fel és le mozoghat a 0% cél körül.

A bank azonban azt mondta, hogy a 0,5%-os sáv csak referenciaérték lesz, nem pedig szigorú felső határ, ezzel ígérve nagyobb rugalmasságot a hozamgörbe szabályozásban.

"A BOJ megtartotta a 10Y JGB 0,5%-os célt, de a felső határt 1%-ra emelte, egy homályos nyelvezettel a 'rugalmasságról'. Úgy gondolom, hogy ez gyakorlatilag egy valódi YCC módosítás, a szemantika úgy van kialakítva, hogy az emberek azt gondolják, hogy nem olyan szigorú, mint amilyen valójában" - tweetelte Rishi Mishra, kamatláb stratéga.

A lépés néhány nappal azután jött, hogy a Nemzetközi Valutaalap arra szólította fel a BOJ-t, hogy ne foglalkozzon a hozamgörbe szabályozással és készüljön fel az esetleges kamatemelésekre.

Több befektetési bank is számított a sáv szélesítésére 100 bázispontra az 50 bázispontból, a Goldman Sachs pedig azt mondta, hogy ez rossz jelzést küldhet a piacnak.

A Bitcoin nem hozott nagy mozgásokat a BOJ döntése után, és továbbra is oldalazott, körülbelül 29 250 dolláron.

A kötvényhozamok azonban emelkedtek, ami negatív jeleket küldött a kockázati eszközöknek, beleértve a Bitcoint. A 10 éves japán államkötvény hozama hat bázisponttal 0,56%-ra emelkedett, elérve a januári szintet. Az amerikai megfelelője három bázisponttal 4,03%-ra emelkedett, kiterjesztve az előző napi 13 bázispontos nyereséget.

A BOJ lazítása a kötvénypiacon - miközben a Federal Reserve és más nagy központi bankok hosszabb ideig tartanak magasabb kamatlábakat - nehéz időket jelenthet a kockázati eszközök számára. A BOJ hozamgörbe szabályozása - az örök QE - jelentős likviditási forrás volt a globális piacok számára 2016 óta. A program hozzájárult a kölcsönzési költségek csökkentéséhez a fejlett világban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr1018181017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása