Crypto blog

SEC vs Bitcoin ETF: ellentmondások és kritikák

2024. január 12. 10:15 - Pro Blogger

secvsbtc.png

A legfrissebb tech hír az, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyta az első valódi bitcoin ETF-eket, de ez nem ment zökkenőmentesen. Lássuk, mi áll a döntés mögött és milyen hatással lehet ez a kriptopénz világra!

A döntés háttere

Az SEC éveken át elutasította a Bitcoin ETF-eket, de egy amerikai szövetségi fellebbviteli bírósági döntés után kénytelenek voltak jóváhagyni ezeket. Az ítélet nyomán tíz Bitcoin ETF indult el, olyan szervezőktől mint a Fidelity és a BlackRock, valamint digitális cégektől mint a Grayscale és az Ark Invest.

Az ETF-ek jóváhagyása ellenére a SEC elnöke, Gary Gensler a kriptopénzeket továbbra is „vadnyugatnak” nevezi, tele szabálytalanságokkal és tisztességtelen magatartással. Az intézkedés nem jelent teljes támogatást a kripto kereskedési platformok vagy közvetítők számára, amelyeket Gensler szerint többnyire nem felelnek meg a szövetségi értékpapír-törvényeknek.

A SEC álláspontja tehát nem változott más kripto eszközökkel vagy a szektor szabálytalanságaival kapcsolatban. Gensler hangsúlyozta, hogy az ETF-ek jóváhagyása nem jelent jóváhagyást vagy támogatást a Bitcoin számára.

Az egyes bizottsági tagok kritikái

Az SEC két republikánus bizottsági tagja - akik támogatják a kriptoszektort - pozitívan álltak a döntéshez. Azonban Hester Peirce szerint az SEC éveket vesztegetett el azzal, hogy nem követte a normális eljárásokat és szabványokat. Mark Uyeda úgy véli, hogy az elfogadásra használt keretrendszer „új, különleges szabványt” alkalmazott, ami eltér a korábban jóváhagyott Bitcoin ETF-ektől.

A pénzügyi szektor válasza

Néhány hagyományos pénzügyi szereplő, mint a BlackRock, bár jóváhagyást kapott a bitcoin ETF-ek indítására, óvatos maradt. A Vanguard nem támogatta az új alapokat, mondván, hogy azok nem illeszkednek a hosszú távú, kiegyensúlyozott befektetési portfóliójukba.

Az SEC jóváhagyása különbségeket is megmutatott az amerikai Kongresszusban a kriptopénz-politika kapcsán. Elizabeth Warren szenátor kritikája szerint az SEC rossz döntést hozott és sürgette a kripto szektor szigorúbb szabályozását.

További kilátások

A jelenlegi helyzet ellenére nem valószínű, hogy az SEC megváltoztatja a kriptopénzekhez való hozzáállását. Az intézmény számos végrehajtási intézkedést indított a kriptoszektor ellen, széles körben érintve a legnagyobb tőzsdéktől a celebekig mindenkit, akiket azzal vádolnak, hogy nem tették közzé, mennyit fizettek nekik tokenek népszerűsítéséért. Gensler azt állítja, hogy a meglévő törvények elegendőek a digitális eszközök szabályozására, és nem terveznek új szabályokat.

A republikánusok boldogsága és a demokraták aggodalma

A republikánus törvényhozók, akik támogatják a kriptoszektort, üdvözölték a döntést, kritizálva Genslert a túlzott szabályozásért. A Pénzügyi Szolgáltatások Házibizottságának republikánus tagjai, beleértve az elnök Patrick McHenry-t, „digitális eszközök jövőjének történelmi mérföldkövének” nevezték a döntést.

Az SEC döntése bár fontos lépés a kriptoszektor számára, az intézmény hozzáállása valószínűleg nem fog gyökeresen megváltozni. A kriptopénzek jövője továbbra is bizonytalan, hiszen a szabályozók és a pénzügyi szektor közötti kapcsolat továbbra is bonyolult és ellentmondásos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr4918301057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása