Crypto blog

Az NFT-k hanyatlása: millióktól fillérekig

2023. augusztus 10. 15:06 - Pro Blogger

51629223848_cda11a3027_b.jpg

Az NFT-k (non-fungible token) világában az árak a csillagokig emelkedhetnek és meglepően mélyre is süllyedhetnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk néhány ikonikus NFT hihetetlen hanyatlásának részleteit, feltárva, mi is az NFT-k, miért csökkent értékük és mit jeleznek ezek az esetek az NFT piac szempontjából.

Jack Dorsey első tweetje

2021-ben a Twitter alapítója, Jack Dorsey szokatlan lépést tett, amely világszerte felkeltette az érdeklődést: az első tweetjét NFT-vá alakította és elképesztő 2,9 millió dollárért adta el.

A tweet, egy egyszerű kijelentés, amelyen "just setting up my twttr" áll, az olyan jelentős pillanatot képviselte a közösségi média korszakában, mint egy digitális Mona Lisa - a vásárló szerint.

Körülbelül egy évvel a vásárlás után Estavi (az új tulajdonos) úgy döntött, hogy árverésre bocsátja az NFT-t, és legalább 50 millió dollárt remélt a bevételektől. Az NFT a híres Opensea piactéren került listázásra, és jelentős részét a bevételnek jótékony célokra ígérték.

Azonban nem ment minden a tervek szerint. Az árverésre csupán néhány ajánlat érkezett, melyek közül a legmagasabb 0,09 ETH (277 dollár) volt, ami messze elmaradt az elvárt értéktől. 2023 augusztusáig ennek az ikonikus digitális eszköznek az ára kb. 2150 dollár körül mozog.

 

Logan Paul: Egy 623,000 dolláros tanulság

Logan Paul, a hírhedt YouTuber, 2022-ben vetette ki hálóját az NFT piacra. Akkoriban igen magas árakon forogtak az eszközök és Paul hihetetlen, de 2,5 millió dollárt vert el különféle NFT-kre.

Digitális művészeti gyűjteményének koronagyöngye az Azuki kollekcióból származó tárgy volt, amelyért elképesztő 623,000 dollárt fizetett. Az Azuki, egyedi és élénk digitális művészetéről ismert, már a feltörekvő digitális művészeti világban is luxus szimbólumává vált.

Az Azuki NFT értékvesztése legalább annyira drámai, mint váratlan volt. Amikor Paul nyilvánosságra hozta veszteségét, az említett NFT mindössze 10 dolláros értéket képviselt, ami óriási veszteséget jelentett az eredeti vételárhoz képest.

 

Eminem és az Ape Yacht Club

A világhírű rapper is belépett az NFT-k dinamikus világába, amikor megvásárolta a Bored Ape Yacht Club NFT 9055-öt. A 15-szörös Grammy-díjas rapper 123,45 ETH-s áron, azaz 453,776.28 dollárért szerezte be a digitális gyűjteményt.

Az NFT-k komplex ökoszisztémájában, még a hírességek sem mentesek a jelentős veszteségektől. A BAYC NFT 9055 utolsó eladási ára 10,747 dollárra zuhant, míg az értékbecslése mintegy 79,000 dollár körül mozog, a Dapp Radar szerint. Ez ugyancsak brutális leértékelődést jelent az eredeti vásárlási árhoz képest.

 

Az NFT-k piaca bár fiatal és ígéretes, azonban nem mentes a kockázatoktól. A vásárlóknak el kell ismerniük az NFT piac kiszámíthatatlan természetét, és az izgalom mellé óvatosságot is be kell építeni. A jövőben a NFT piac stabilizálódhat, de az előző tanulságokra emlékezni kell az okos döntések érdekében.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr718189775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.12. 15:03:41

Fel nem foghatom, mi az érték abban, hogy egy public domain akárminek én vagyok a "tulajdonosa". Fából vaskarika. Kb. az a szint, mint telket vásárolni a Holdon.

Jó nagy lufi, lyól (sic!) meg lehet(ett) kopasztani a hülyéket.
süti beállítások módosítása