Crypto blog

Az OpenSea volt termékfejlesztési vezetőjének bukása: ítélet bennfentes kereskedelem miatt

2023. augusztus 24. 07:22 - Pro Blogger

opensea-bans-cuban-nft-artists-and-collectors-2.jpg

Az NFT-k (nem-fungibilis tokenek) piaca az elmúlt években robbanásszerűen nőtt, és ezzel együtt a jogi kihívások és az etikai kérdések is előtérbe kerültek. Egy friss esetben Nathaniel Chastain, az OpenSea nevű kiemelkedő NFT piactér korábbi termékfejlesztési vezetője három hónap börtönbüntetést kapott csalás és pénzmosás miatt.

Chastain pozíciója lehetővé tette számára, hogy kiválassza, mely NFT-k jelenjenek meg az OpenSea platformján kiemelt helyen. Az ítélet indoklása szerint kihasználta ezen lehetőségeit, és profitált az OpenSea kezdőlapján szereplő NFT-k kereskedelméből. Az FBI és az Amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint Chastain több mint 50 000 dollár tisztességtelen nyereséget realizált az NFT-k belső kereskedelméből. Ez volt az első alkalom, hogy digitális eszközöket használtak bennfentes kereskedelem eszközeként.

Bár Chastain ügyvédei azt állították, hogy az NFT-k nem értékpapírok, és az általa használt információk nem voltak bizalmasak, a bíróság nem értett egyet ezzel, és tárgyalásra került sor. Chastain több digitális tárcát és OpenSea fiókot hozott létre az NFT-k vásárlásához és kereskedelméhez, amelyeket a platform kezdőlapján jelenítettek meg. Tevékenységét a Twitter közösség észrevette és kritizálta.

Még letartóztatása előtt, 2021-ben az OpenSea belső vizsgálatának eredményeként elbocsátották, valamint elveszítette a cégben lévő részesedését, amelyet ügyvédei milliókra értékeltek.

Ez az eset nem egyedülálló a digitális eszközökkel kapcsolatos bennfentes kereskedelemben. Egy másik példa Ishan Wahi, a Coinbase korábbi termékmenedzsere, akit két év börtönbüntetésre ítéltek, mivel kihasználta a token listázásokkal kapcsolatos belső információkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr4218199311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása