Crypto blog

Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin aggályokat vetett fel a Worldcoin indításával és tervezési hibáival kapcsolatban

2023. július 25. 18:30 - Pro Blogger

vitalik_buterin_techcrunch_london_2015.jpg

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin blogbejegyzést tett közzé, amelyben aggályokat vet fel a nemrégiben indított Worldcoin emberi azonosítási rendszerrel kapcsolatban.

Buterin Sam Altman Worldcoin projektjét és annak működési mechanizmusait vizsgálta, beleértve a "humanitás igazolásának" szélesebb koncepcióit is. A Worldcoin, valamint más azonosítási megoldások, mint a Proof of Humanity, a BrightID, az Idenam és a Circles, abban hisznek, hogy az mesterséges intelligencia (AI) fejlődése fokozatosan elmossa majd az ember és a gép közötti határvonalat, ami jelentős kihívásokat jelent a megkülönböztetésben.

A Worldcoin egyedi "digitális útlevéllel" rendelkezik felhasználói számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy bizonyítsák, ők emberek, nem botok. Ezt a hatalmas katalógust az Orbs nevű gépek segítségével érik el, amelyek átszkennelik a szemgolyót, hogy létrehozzanak egy World ID-t.

Miközben egyetértett azzal, hogy a Worldcoin által kínált személyazonosság igazolásának rendszere értékes a  problémák megoldásában, hozzátette, hogy ez nagy kockázatokkal is jár.

"Ha a személyazonosság igazolása nincs megoldva, a decentralizált kormányzást sokkal könnyebben el lehet foglalni nagyon gazdag szereplők - beleértve az ellenséges kormányokat - által.”

Azonban Buterin azt is kiemelte, hogy ha egy olyan rendszer, mint a Worldcoin, továbbra is decentralizálódik, ahogy ígéri, elkerüli a "központosított hatóságoktól való függőséget és a lehető legkevesebb információt tárja fel.”

Az Ethereum társalapítójának első aggodalma a magánélethez kapcsolódott - és az írisz vizsgálatához. Attól tart, hogy ez sokkal több adatot rögzíthet, mint amennyit a szem láthat, beleértve a személy nemét, etnikai hovatartozását, sőt bizonyos egészségügyi állapotokat is.

Buterin továbbá aggályokat fogalmazott meg a Worldcoin Alapítványon belüli hozzáférhetőséggel és centralizációval, valamint a biztonsággal kapcsolatban. A Worldcoin legfrissebb adatai szerint, az év során 1,500 Orb-ot tettek hozzáférhetővé 35 globális városban, ami jelentős növekedést eredményezett a heti regisztrációk összegzett számában, 40,000-ről 200,000 egyénre. A becslések szerint már két millió ember regisztrált a World ID-re.

"Még sokkal nagyobb mértékű elosztott gyártással is nehéz lenne eljutni oda, hogy mindenkihez képest öt kilométeren belül legyen egy Orb.”

Befejező megjegyzéseiben Buterin hangsúlyozta, hogy a személyazonosság igazolása nélküli világ saját kockázatokkal és potenciális veszélyekkel jár. Elismerte, hogy egy ellenálló rendszer kialakítása se nem egyszerű, se nem gyors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr4218178863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása