Crypto blog

Putyin aláírta a digitális rubel törvényt, zöld utat adva Oroszország központi bankja által létrehozott digitális valutának

2023. július 26. 08:50 - Pro Blogger

money-bills-finances-currency.jpg

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hivatalosan aláírta azt a törvényt, amely bevezeti az ország nemzeti valutájának digitális változatát. A lépés jogi felhatalmazást ad az ország központi bankjának, hogy a digitális rubel platformjának üzemeltetője legyen.

Az újonnan aláírt törvény értelmében Oroszország központi bankja lesz felelős a digitális rubel számlák kezeléséért. Ők lesznek a digitális rubel infrastruktúra fő üzemeltetői, és felelősséget vállalnak minden tárolt eszközért. A digitális rubel új fizetési forma lesz, a készpénz és a nem készpénzes rubel mellett. A törvény lehetővé teszi a központi bank számára, hogy augusztus 1-től kezdődően teszteket végezzen a CBDC-vel (Central Bank Digital Currency).

A bank kormányzója, Elvira Nabiullina hangsúlyozta, hogy az orosz állampolgárok számára nem kötelező a CBDC használata. Ehelyett az egyéneknek szabadon választhatják, hogy elfogadják-e a digitális rubelt vagy sem. Nabiullina reményét fejezte ki, hogy a digitális rubel kényelmesebb és költséghatékonyabb lesz mind az egyének, mind a vállalkozások számára, és új lehetőséget kínál.

"Nem fogunk senkit sem kényszeríteni a digitális rubel használatára [...] De tényleg reméljük, hogy ez kényelmesebb és olcsóbb lesz mind az emberek, mind a vállalkozások számára, és elkezdik használni. Ez egy új lehetőség."

 

Oroszország a nyugati szankciók közepette felgyorsítja a CBDC fejlesztését

Oroszországot már több éve foglalkoztatja a digitális rubel ötlete. A koncepció jelentős lendületet kapott az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett szankciók után.

Ezek a körülmények sürgősséget kölcsönöztek a CBDC bevezetésének, ami az orosz parlament mindkét házában - az Állami Dumában és a Szövetségi Tanácsban - gyorsan megszavazta a törvényt.

A központi bank már egy ideje dolgozik a digitális rubel fejlesztésén. 2020-ban kiadtak egy elemzői jelentést a témában, amely tartalmazta az orosz bankok és más pénzügyi piaci résztvevők visszajelzéseit. 2022 februárjában pilot teszteket végeztek az ország több bankjával. Azonban az ukrán háború kitörése tovább emelte a digitális rubel bevezetésének szükségességét, mint eszközt a nyugati szankciók hatásainak enyhítésére.

Oroszországon kívül további 21 nemzet indított pilot programokat a CBDC-k számára, az Atlantic Council CBDC nyomkövetője szerint. 130 ország, amely a globális GDP 98%-át képviseli, jelenleg vizsgálja a CBDC lehetőségét, míg a G20 országokból 19-nek fejlett stádiumban van a CBDC fejlesztése.

Összesen 11 ország teljesen bevezetett egy CBDC-t, ideértve Kínát, a Bahamákat, Nigériát, Anguillát, Jamaicát és hét Kelet-Karibi országot.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok azon kevés országok közé tartozik, amelyeknek nincsenek megerősített tervei a digitális valuta bevezetésére. Azonban az ország továbbra is előrehaladott állapotban van a nagykereskedelmi (banktól bankig) CBDC fejlesztésében.

Oroszországban az Ukrajna elleni invázió és a G7 szankciók óta a nagykereskedelmi CBDC fejlesztések megduplázódtak. Jelenleg 12 nagykereskedelmi CBDC projekt van folyamatban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr7118178871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása