Crypto blog

Az EU új szabályozása: kripto tranzakció átvilágítás

2024. január 20. 10:16 - Pro Blogger

eu.png

Az Európai Unió friss döntése egy újabb fontos lépés a pénzügyi átláthatóság és biztonság felé. A pénzmosás elleni harc keretében a tagállamok közötti szabályozási különbségeket most egységesítik és ez kiterjed a kriptopénzek világára is. A változások célja, hogy megnehezítse a csalók, a szervezett bűnözés és a terroristák számára a bevételeik "tisztára mosását".

A legfontosabb változás, hogy a kriptopénz-szolgáltatást nyújtó CASP (crypto-asset service providers) szervezeteknek minden 1000 eurót meghaladó tranzakciónál kötelező ügyfél-átvilágítást kell végezniük. Ez magában foglalja az ügyfélazonosítást és az adatszolgáltatási kötelezettséget, valamint a gyanús tranzakciók esetén további információk bekérését.

A törvény nem csak a kriptoszektorra vonatkozik. Hasonló jelentéstételi kötelezettséget kapnak a luxuscikkek, nemesfémek, drágakövek, ékszerek, órák, ötvösmunkák, luxusautók, yachtok, repülőgépek és műalkotások kereskedői is. Érdekes módon, a professzionális futballklubok és ügynökök tevékenységére is kiterjed, bár itt nagyobb rugalmasságot enged a törvény.

Az EU-n belüli készpénzes fizetések felső határát 10 000 euróban maximalizálják, de a tagállamok szigorúbb határt is meghatározhatnak. Emellett a 3000 és 10 000 euró közötti készpénzes tranzakcióknál is kötelező lesz az ügyfelek azonosítása.

A törvény szintén szigorít a haszonélvezeti jogosultság feltételein, célja a bonyolult tulajdonosi és irányítási struktúrák átláthatóbbá tétele.

Bár ezek az intézkedések ideiglenesek, és az elfogadásuk után 5 évig maradnak érvényben, a végleges szöveg elfogadására még az Európai Parlamentnek is szavaznia kell. Ez a lépés az EU-t egy lépéssel közelebb viszi a pénzügyi átláthatóság és a biztonságosabb gazdasági környezet megteremtéséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr5718307315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása