Crypto blog

4,5 milliárd dollár értékű Bitcoin lopás: akár évtizedekig a börtönben lehetnek

2023. augusztus 07. 09:49 - Pro Blogger

heather_morgan_bitinfex_151849_1_original_1150x645_cover.jpg

Egy kiberbűnöző házaspár beismerő vallomást tett, miután 4,5 milliárd dollár értékű Bitcoint próbáltak tisztára mosni. A bűnöző pár Heather Morgan és Ilya Lichtenstein néven vált ismertté, amikor is 2016-ban 119.000 Bitcoint tulajdonítottak el egy hackelés során. Az amerikai hatóságok New Yorkban tartóztatták le őket, miután kiderült, hogy ők lehetnek az elkövetők.

Lichtenstein, aki a hack mögött állt, különböző tech cégeket alapított, és a Bitfinex kriptocégtől ellopott Bitcoint próbálta eltüntetni. Morgan a SalesFolk marketingcég vezérigazgatója volt, és rapperként is tevékenykedett, így próbálták elhitetni, hogy a vagyonuk tisztességes forrásból származik.

A hackelés idején a lopott Bitcoinok körülbelül 71 millió dollárt értek, de az árfolyam emelkedésével értéke 2021-re akár 7,8 milliárd dollárra is nőhetett volna.

A kiberbűnözők ügyes technikákkal próbálták tisztára mosni a vagyonukat. Lichtenstein feljegyzéseket vezetett a lopott Bitcoint felosztásáról és átváltásáról, majd különböző kriptotárcákba küldték azt. Az Alphabay darknet piactéren más bűnözői kriptopénzekkel is keverték az összeget. Emellett aranyat vásároltak és fedőcégeket hoztak létre, hogy a pénz törvényesnek tűnjön.

A kiberbűnözők egyik hibája az volt, hogy a lopott Bitcoinnal ajándékkártyákat vásároltak a Walmart szupermarketben, és ez segítette a hatóságokat az azonosításukban.

Az amerikai hatóságok végül sikerrel jártak, és majdnem teljes egészében visszaszerezték a lopott vagyont. A bírósági dokumentumok szerint Morgan és Lichtenstein tervezték, hogy Oroszországba menekülnek az Egyesült Államokból, hogy elkerüljék a felelősségre vonást.

Az elkövetett bűncselekmények miatt a párra hosszú börtönbüntetés vár: Lichtenstein akár 20 évig, Morgan pedig 10 évig is ülhet rá a rácsok mögött. A Bitfinex ügyfelei azonban végül megkapták a visszatérítést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr8818187655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása