Crypto blog

Sam Bankman-Fried - Ítéletre várva

2023. november 07. 15:01 - Pro Blogger

sbf.jpg

A kriptovaluta piacot nemrégiben egy olyan esemény rázta meg, amelynek hatásai még hosszú ideig érezhetők lesznek. Sam Bankman-Fried, a tavaly csődbe ment FTX kriptotőzsde vezetője, aki jelentős ügyfélpénzeket utalt át a tulajdonában álló Alameda Research céghez, bűnösnek találtatott mind a hét ellene felhozott vádpontban. Az esküdtek gyors döntése után most az a kérdés, hogy az ítélet végül hány évre szól majd. Elméletben akár 115 év börtönbüntetést is kaphatna, de az biztos, hogy több évtizedes szabadságvesztés vár rá.

Ez a döntés nemcsak Bankman-Fried személyes sorsát pecsételi meg, hanem a kriptopiac jövőjére is hatással lehet. A kriptovaluták iránti bizalom jelentős csorbát szenvedett az elmúlt időszakban, a Terra érme bukása és a Celsius nevű kriptoszolgáltató csődje csak néhány a sok közül, amelyek a piacot megrázták. A Bitcoin árfolyama is hullámzó volt, amit a FED kamatemelései is befolyásoltak, minden egyes alkalommal tovább gyengítve a kriptodevizát.

Azonban az idei év pozitív fordulatot hozott, a Bitcoin árfolyama emelkedni kezdett. Ennek hátterében a kamatemelések lassulása és az infláció csökkenése állhat, amelyek a piaci várakozások szerint hamarosan a kamatlábak csökkenését is magukkal hozhatják. Bár a FED legutóbbi ülésén nem emelt kamatot, az amerikai gazdaság erős teljesítménye miatt a kamatcsökkentés még nem került napirendre.

A Bitcoin árfolyamának emelkedését tovább erősítette az a hír, hogy a SEC, amely korábban kriptoellenes álláspontjáról volt ismert, pert vesztett egy Bitcoin-alapú befektetési alapot létrehozni kívánó csoport ellen. A pletykák szerint a SEC a közeljövőben több új alapot is engedélyezhet, ami szintén hozzájárulhat az árfolyam emelkedéséhez.

A piac tehát úgy tűnik, hogy képes volt túllépni a 2022-ben kirobbant válságokon és idén eddig jól teljesített. Ennek ellenére még korai lenne a győzelmet kihirdetni, hiszen a SEC továbbra is eljárás alatt tartja a legnagyobb kriptotőzsdéket és a kriptopiacoknak még számos kihívással kell szembenézniük a széles közvélemény számára vonzóvá válás érdekében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr8618253277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása