Crypto blog

Kína digitális jüanja: már 250 milliárd dollár felett az eddigi tranzakciók összértéke

2023. július 20. 17:38 - Pro Blogger

yuan.jpg

Yi Gang, Kína központi bankjának kormányzója bejelentette, hogy a digitális jüanban az elmúlt 18 hónapban, a pilotprojekt kezdete óta, majdnem 250 milliárd dollár értékű tranzakció történt.

A július 19-én Szingapúrban tartott konferencia fényt derített az ország központi bankjának digitális valutájának (CBDC) az előrehaladására, amely június végéig összesen 1,8 billió jüan értékű tranzakciót hozott.

A digitális jüan bevezetése 2022 januárjában kezdődött. Jelentős érdeklődést váltott ki, körülbelül 120 millió pénztárca használatával mintegy 950 millió tranzakciót hajtottak végre. Átlagosan minden tranzakció körülbelül 260 dollár értékű volt.

Annak ellenére, hogy a tranzakciók volumene hatalmas, a digitális jüan elfogadottsága viszonylag alacsony Kína 1,4 milliárd fős népességéhez képest. Főként belföldi kiskereskedelmi fizetésekre használták, bár néhány próbát Hongkongban is lefolytattak.

A digitális jüan határokon átnyúló alkalmazásainak ösztönzése érdekében a Bank of China Hongkongban nemrégiben elindított egy próbát ügyfelei számára a régióban található kiválasztott kiskereskedelmi üzletekben. Ez a harmadik határokon átnyúló próba a központi bank digitális valutával (CBDC) Hongkongban.

A Bank of China Hongkongban egy másik jelentős próbát is végrehajtott, amelyben arra ösztönözte az ügyfeleket, hogy hozzanak létre egy BOC e-CNY pénztárcát, hogy 14 dollár (100 jüan) bónuszt kapjanak a Hongkongi U Select szupermarketláncban történő felhasználásra.

A kínai kormányzat is arra törekszik, hogy a közszféra alkalmazottainak fizetését a digitális jüanban fizesse ki. A főbb fizetési platformok, mint az Alipay és a WeChat, integrálták a CBDC-t, gyorsabb és kényelmesebb fizetési lehetőségeket kínálva.

Jelentések szerint a digitális jüan teljes forgalma június végéig 2,3 milliárd dollárt tehet ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr3718174578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása