Crypto blog

A Curve támadás után: mi várható a DeFi szektorban?

2023. augusztus 01. 21:38 - Pro Blogger

3d-cryptocurrency-rendering-design.jpg

A decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor több kulcsfontosságú platformjának támadása után jelentős változásokat várhatunk. A hétvégén összesen mintegy 70 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el, többek között a Curve Finance-től, amely az egyik legtöbbet használt és legbefolyásosabb decentralizált tőzsde. A támadásokban az Alchemix kölcsönző protokoll, a Pendle hozamplatform, a Metronome szintetikus eszköze és a decentralizált NFT protokoll, a JPEG is érintett volt.

A támadások ellenére a fehér galléros hackerek képesek voltak eltávolítani az eszközöket néhány Curve kölcsönző poolból, megakadályozva ezzel a további lopásokat. Ráadásul az öt támadásból három esetben a MEV (maximálisan kinyerhető érték) szakértők "előfutásként" megelőzték a rosszindulatú támadásokat.

A támadások hátterében a Vyper nevű programozási nyelvben található sebezhetőségek állnak, amelyet kifejezetten Ethereum intelligens szerződések indítására használnak. A programozási nyelv fejlesztőcsapata, amelyet a Curve csapata támogatott, bejelentette, hogy a Vyper régebbi verziói sebezhetőek a "reentrancy" támadásokra.

A támadások technikai részletei még mindig tisztázásra várnak, és a teljes kár mértéke sem ismert még, de egy dolog biztosan levonható. A UniswapX bejelentése után, amely egy új termék a legnépszerűbb decentralizált tőzsde, az Uniswap csapatától, és amely gyakorlatilag off-chain mechanizmusokat használna a kereskedések végrehajtására, így megtakarítva a Uniswap felhasználóknak a tranzakciós díjakat, beszélgetések indultak a DEX-ek jövőjéről.

Úgy tűnik, a világ ebbe az irányba halad: a Cowswap, a 0x és számos protokoll, beleértve a mostani UniswapX-et is, mind "best execution" modelleket használnak, amelyek néhány aspektusát a kriptovaluta-kereskedésnek off-chain viszik. 

Nem tudni, mit tartogat a blockchain jövője, de egyre többet hallani, hogy nem az AMM-ek (automatizált piacteremtők) ismerős világához fog hasonlítani, hanem valami programozottabb és automatizáltabbhoz. Talán ez is eljön, de az emberek valószínűleg először a jelenlegi hibákat és sérülékenységeket szeretnék megoldani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr9318183695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása