Crypto blog

Egyre több kriptovaluta csalás Portugáliában

2023. szeptember 07. 07:49 - Pro Blogger

portugal-crypto-tax.jpg

A kriptovaluta világában a gyors meggazdagodás ígérete sokakat vonz, de sajnos ez a terület nem csak a lehetőségek, hanem a veszélyek terén is bővelkedik. A legfrissebb hírek szerint Portugáliában két vállalkozó több mint 312 000 dollárt vesztett kriptovaluta csalók miatt. A rendőrség szerint egyre többen válnak a kriptovaluta csalók áldozatává.

A CM-TV beszámolója szerint a két áldozat Cantanhede városából, Coimbra kerületből származik. A csalók gyors profitot ígértek nekik egy platformon történő "staking" (coinok zárolása) által. Az egyikük 213 000 dollár értékű Bitcoint küldött egy tárcába, amelyről azt hitték, hogy egy megbízható kriptovaluta céghez tartozik. Ezért az összegért a platformon történő tárolásért cserébe 800 000 dolláros nyereséget ígértek. A másik személy egy hónap alatt összesen körülbelül 94 000 dollárt küldött ugyanennek a cégnek. Mint kiderült, a cég csak egy bonyolult csalás eszköze volt, és mindkét "befektető" pénz nélkül maradt.

A két áldozat akkor kezdett gyanakodni, amikor azt mondták nekik, hogy ha vissza akarják kapni tokenjeiket, további 3%-ot kell fizetniük díjként. Később azt mondták nekik, hogy a coinjaik "befagyasztották", és csak akkor kaphatják vissza őket, ha több ezer dollárt fizetnek "feloldási díjként". Végül rájöttek, hogy csalás áldozatai lettek, és bejelentést tettek a rendőrségen.

A rendőrség szerint az utóbbi hónapokban nőtt a kriptovalutával kapcsolatos csalások száma Portugáliában, egy olyan országban, amely korábban a kriptovaluta befektetők paradicsomaként volt ismert, mivel nem adóztatta a kriptovaluta kereskedési nyereségeket. A Nemzeti Kiberbűnözési Hivatal szerint a "kriptovaluta csalások száma több mint megduplázódott" az elmúlt két évben. A hivatal ebben az évben 94 jelentést kapott kriptovalutával kapcsolatos csalásokról, szemben a 2021-ben bejelentett 38-cal. A legtöbb áldozat azt állította, hogy "nagy összegeket vesztettek" "több platformon". Az Államügyészség megjegyezte, hogy a legtöbb áldozat bejelentésekor a platformok már offline állapotban voltak, anélkül, hogy bármilyen részletet vagy elérhetőséget hagytak volna hátra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr9318207803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása