A bűnszervezet tagjai az Európai Unió több tagállamából nettó áron szereztek be okostelefonokat, tableteket, napelemeket és egyéb elektronikai eszközöket. Párhavonta cserélt, strómanok vezette “bukócégek” beiktatásával kerülték el a termékimport utáni áfa megfizetését, így kedvező áron tudták az elektronikai eszközöket értékesíteni a különböző nagykereskedéseknek és viszonteladóknak. 

Az EU-ból importált infokommunikációs eszközök fiktív számlázási láncolaton keresztül történő értékesítésével, több mint 3 milliárd forint áfa befizetését spórolták meg. A bűnszervezet vezetője a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonát kriptovalutába, valamint egy annak kereskedelmével foglalkozó weboldalba, és egy nagy teljesítményű, kriptobányászatra használt számítógépbe fektette, de jutott pénze többféle, általa rendszeresen fogyasztott kábítószer vásárlására is. 



A NAV nyomozói titkos szolgálati módszerekkel és eszközökkel már régóta nyomon követték a komplett elkövetői kör ügyleteit, a precíz felderítőmunka készítette elő a markánsabb hatósági fellépést. A nyugat-dunántúli nyomozók egy nap alatt 28 helyszínen csaptak le, a bűnszervezet vezetőjét a NAV MERKUR bevetési egysége fogta el. A különleges egység dinamikus és ellentmondást nem tűrő intézkedésére azért volt szükség, hogy a későbbi gyanúsított ne tudja a birtokukban lévő kriptovalutát megsemmisíteni, “elrejteni”, valamiképp megakadályozni annak lefoglalását. A pénzügyőrök a speciális szaktudással rendelkező bűnügyi és IT munkatársaik segítségével a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat, majd az azokon tárolt többféle, összesen 1 millió amerikai dollárt, azaz közel 420 millió forintot érő kriptovalutát a NAV külön erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezve foglalták le. A fináncok a virtuális bankók mellett napelempaneleket és hozzájuk tartozó invertereket, gépjárműveket, készpénzt vontak el a bűnbandától, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, több mint fél milliárd forint értékben.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet két tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság a napokban elrendelte letartóztatásukat. Harmadik társukat közvetlen Tunéziából hazajövet, rögtön a repülőétéren fogták el. Azóta a bíróság őt is letartóztatta.

Felvennéd a harcot a bűnözők ellen, a JÓ szolgálatában? Elboldogulnál havi párszázezer kattintással? Szeretsz tanulni, helyén van az eszed és a szíved? 

A NAV pénzügyi nyomozói és IT szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy folyamatosan lépést tartsanak a bűnelkövetők által használt technikákkal és technológiákkal, legyen szó éppen titkosított kommunikációs csatornák dekódolásáról, vagy az alvilág tagjai által elkövetett bűncselekményekből származó, kriptovalutába kimentett vagyon visszaszerzéséről. Ha te is szeretnél hasonló akciókban részt venni, jelentkezz pénzügyi nyomozónak, aktuálisan pályázható álláslehetőségekről az alábbi linkeken olvashatsz:       

Karrier - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

(Forrás: NAV)