Crypto blog

Észak-koreai hackerek és az orosz tőzsdék: A pénzmosás új frontja

2023. szeptember 20. 07:07 - Pro Blogger

north-korea-russia-min-1500x856.jpg

A Chainalysis legújabb kutatása szerint az Észak-koreai hackerek egyre gyakrabban fordulnak az orosz tőzsdék felé, hogy pénzmosási tevékenységeiket megvalósítsák. Az orosz platformokon keresztül mozgatják azokat a pénzeket, amelyeket illegális módon szereztek meg, így próbálva "tisztára mosni" azokat.

A nemrégiben lezajlott találkozó Kim Jong-un és Vlagyimir Putyin között, ahol a gyanú szerint fegyvereladásról tárgyaltak, további kérdéseket vet fel az Észak-koreaiak és az oroszok közötti kapcsolatokkal kapcsolatban. Az ENSZ megfigyelői szerint az Észak-koreaiak új módszerekkel próbálkoznak a kibertámadások terén, hogy pénzhez jussanak, amelyet a saját atomprogramjuk fejlesztésére fordíthatnak.

A Chainalysis egy tranzakciót is végigkövetett, amelyben a Harmony Protocol-tól ellopott 21,9 millió dollárt egy olyan orosz tőzsdére küldtek be, amely ismert arról, hogy törvénytelen pénzeket is kezel. Az elemzők szerint az Észak-koreai hackerek ezt a tőzsdét, valamint más orosz platformokat is arra használnak, hogy a lopott kriptopénzeket tisztára mossák, és ez a gyakorlat már több éve megfigyelhető.

A jelentés szerzői kiemelték, hogy a világ nagyobb tőzsdéi közül a legtöbb, amelyet a hackerek korábban használtak, együttműködnek a nemzetközi szervezetekkel és részt vesznek a szankciók alkalmazásában. Az orosz tőzsdék azonban nem tartoznak ezek közé, és a helyi rendőrségi erők is hírhedtek arról, hogy ritkán működnek együtt más országok hatóságaival, alaposan megnehezítve az esetleges lopott javak visszaszerzését.

A Chainalysis adatai szerint 2023-ban az Észak-koreai hackerek 340 milliárd dolláros veszteséget okoztak. Összehasonlításként a tavalyi évben ez az összeg elérte az 1,65 milliárd dolláros értéket. Az elemzők szerint az előző évet kiemelkedően magasnak kell értékelni, hiszen ahogyan látható, idén sokkal kisebb zsákmányra tudtak szert tenni a támadók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr8418216701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása