Crypto blog

Az utolsó Bitcoin: mi történik ha mindet kibányászták?

2023. július 23. 13:30 - Pro Blogger

bitcoinmining.jpg

Satoshi Nakamoto 2009. január 3-án bányászta ki a kezdeti blokkot, létrehozva az első 50 Bitcoin (BTC)-t a történelemben, és elindítva azt, ami milliárd dolláros iparággá vált a kriptovaluta bányászat körül. Azonban a Bitcoin kínálatának korlátozása miatt a bányászok sorsa a utolsó érmék kibocsátása után nem világos.

A Bitcoin bányászatának folyamata számítógépes hardvereket használ komplex matematikai problémák megoldására és tranzakciók hitelesítésére a blokklánc hálózaton. Eredményes munkájukért a bányászok előre meghatározott mennyiségű BTC-vel jutalmazódnak minden tranzakciós blokkért.

A Blockchain Tanács szerint több mint 19 millió BTC-t jutalmaztak a bányászoknak blokk jutalmakban, és Nakamoto fehér könyve szerint csak 21 millió áll rendelkezésre. Miután ezt a limitet elérjük, a bányászok már nem kapnak jutalmat a tranzakciók hitelesítéséért.

Nick Hansen, a Luxor Mining Bitcoin bányászati cég alapítója és vezérigazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy a blokk jutalmak elvesztése ellenére a bányászok továbbra is alapvető szerepet játszanak a tranzakciók hitelesítésében és rögzítésében a blokkláncban, de a kompenzációjuk módja változni fog.

Jelenleg a blokklánc új blokkjának sikeres hitelesítése 6,25 BTC-vel jutalmazza a bányászokat, ami írásunk idején körülbelül 188 381 dollárt ér a CoinGecko szerint. A bányászok tranzakciós díjakat is kapnak.

A Glassnode on-chain elemző cég által 2021. május 1-jén megosztott számítások szerint, 2010 óta a díjak és a blokk jutalmak több mint 50 milliárd dollárt hoztak a bányászoknak.

1bdc3d4bf255ba15414d4e50fd3e3fe0.jpeg

Hansen úgy véli, hogy a tranzakciós díjak végül a bányászok fő ösztönzőjévé válhatnak a további üzemelésre, hosszú idővel az utolsó BTC bányászata után is.

"Ezért, ahogy a tranzakciós díjak egyre fontosabbá válnak a Bitcoin bányászat gazdaságtanában, a tranzakciós díjak dinamikájának megértése és előrejelzése a jövőben még kritikusabbá válik" - mondta, hozzátéve:

"Ezért fontos, hogy a díjak idővel növekedjenek, amit például a Bitcoin Ordinals is elősegített."

Azonban ez a változás valószínűleg még évekig várat magára, tekintve, hogy a jelenleg bányászó emberek közül senki sem lesz életben, amikor az utolsó BTC blokk jutalom kiosztásra kerül.

 

Sokat kell várni, hogy kiderüljön

Hansen szerint a blokk felfedezési arány és a felezési folyamat alapján, amely nagyjából négyévente történik - vagy minden 210 000 tranzakciós blokk után - az utolsó BTC valószínűleg 2140 körül lesz kibányászva.

A Bitcoin felezés egy tervezett csökkentés a bányászok által kapott jutalmakban, a következő várhatóan 2024 áprilisában fog bekövetkezni. Ez csökkenti a blokkonkénti jutalmat 3,125 BTC-re, ami írásunk idején körülbelül 94 190 dollárt ér.

Elméletben, a BTC kínálatának korlátozásával, minden érme értéke növekedni fog, ahogy a kereslet növekszik és a kínálat fix marad.

ee01df2f-1996-4492-b0c6-a723b58c3e46.jpg

Hansen szerint a BTC ára 2140-ben olyan kiszámíthatatlan tényezőktől függ, mint a piaci kereslet, a szabályozói környezet, a technológiai fejlődés és a makrogazdasági tényezők.

"Az, hogy minden Bitcoin forgalomban van, hiányt teremthet, de hogy ez a hiány áremelkedéshez vezet-e, az a piaci dinamikától függ" - mondta.

"Amikor egy olyan jövőt vizsgálunk, ahol minden Bitcoin ki van bányászva, fontos emlékezni arra, hogy a Bitcoin ezt a végjátékot szem előtt tartva lett tervezve."

"A blokk jutalmak csökkenése és a tranzakciós díjak felé történő elmozdulás a protokoll részét képezi, és zseniális megoldást képviselnek a hálózat folyamatos biztonságának és életképességének biztosítására" - tette hozzá Hansen.

Jaran Mellerud, a Hashrate Index kutatóanalitikusa a Cointelegraphnak elmondta, hogy ahogy a Bitcoin elfogadása és használata növekszik, a tranzakciós díjak drasztikusan meg fognak növekedni, és a bányászati cégek fő bevételi forrásává válnak.

Mellerud szerint, mire az utolsó BTC kiadásra kerül, a blokk támogatás már olyan csekély lesz, hogy nem lesz jelentős hatással a érmék kínálatára.

"A hatalmas blokkterület-igény miatt, amely relatív a szűkös blokkterület-kínálathoz képest, a tranzakciós díjaknak a jövőbeni hyperbitcoinization forgatókönyvében az egekbe kell szökniük" - mondta, hozzátéve:

"Ha nem hiszed, hogy a jövőben elegendően magas tranzakciós díjak lesznek a bányászat létezésének indoklására, akkor valójában nem hiszel a Bitcoinban."

 

Mi a helyzet a fiat pénzzel?

Mire az utolsó Bitcoin ki lesz bányászva, Mellerud szerint annak értékét nem fogják az Egyesült Államok dollárjában vagy más fiat pénznemekben mérni.

Ő spekulál, hogy addigra a fiat pénzrendszerek már rég összeomlottak, és a Bitcoin lehet a utód, a globális számlálási egység standardjává válva.

"Ilyen körülmények között a Bitcoin vásárlóerejét csak úgy lehet érvényesen mérni, ha megnézzük, mennyi energiát vásárolhat egy Bitcoin" - mondta Mellerud.

"Ahogy jelenleg az USA dollár vásárlóerejét energiában mérjük, olajhordókban" - tette hozzá.

A fiat pénzrendszerek összeomlását régóta jósolják, amit a hagyományos pénzügyi rendszerrel szembeni sok probléma sürget. Még 2023 márciusában is, amikor a Silicon Valley Bank összeomlott egy likviditási válság miatt, a Signature Bank és a Silvergate Bank pedig követte.

A 2023. márciusi bankválság előtt, egy februári felmérés, amelyet a Morning Consult üzleti intelligencia cég végzett a Coinbase kriptovaluta tőzsde megbízásából, azt találta, hogy a válaszadók többsége már kiábrándult a globális pénzügyi rendszerből.

d8c3e339-94d0-4d44-8c93-bead10e21ea6.png

A válaszadók nagy része kiábrándult a globális pénzügyi rendszerből és változást akar. Forrás: Morning Consult

 

A Bitcoin talán nem lesz ugyanaz 120 év múlva.

Pat White, a digitális eszköz platform, a Bitwave társalapítója és vezérigazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy a bányászok továbbra is kritikus részét képezik az ökoszisztémának, de nem mindenki fogja túlélni, néhányan a növekvő költségek miatt leállnak.

Egy 2023. március 24-i Glassnode jelentés szerint, 2010 óta a bányászok már hosszú időszakokat tapasztaltak, amikor nem voltak nyereségesek, mivel csak a kereskedési napok 47%-a volt nyereséges.

21f73bef-30b1-4096-9c01-ec6582f62539.png

A Glassnode adatai szerint a bányászok már hosszú időszakokat tapasztaltak, amikor nem voltak nyereségesek. Forrás: Glassnode

"Elképzelhetőnek tartom, hogy néhány bányász leáll, vagy más manipulációs technikákat használnak a díjak emelésére" - mondta White, hozzátéve:

"De azt is el tudom képzelni, hogy ez jóval az utolsó Bitcoin bányászata előtt megtörténik, mivel az utolsó néhány felezés lecsökkenti a blokk jutalmakat nagyon alacsony szintre."

Azonban White azt is mondja, hogy "sok minden történhet 120 év alatt", és a BTC alapvetően megváltozhat a következő évszázadban.

White úgy véli, hogy 2140-re a kvantumszámítógépek valószínűleg megtörik a Bitcoin alapvető titkosítását, bár azt mondja, hogy a rajta dolgozó mérnökök régóta tudják, hogy nem kvantum-biztos.

5f292dcf-c9e0-4621-9770-d292e848c225.jpg

"Ez nem feltétlenül kellene, hogy megijessze az embereket a kvantum biztonsági probléma miatt. Most és 2140 között nagy átalakításra lesz szükség a Bitcoinban, a titkosítási rétegtől felfelé" - mondta.

"Ekkor a Bitcoin fejlesztői közösség képes lesz értékelni, hogy valóban a helyes úton vagyunk-e egy működő tranzakciós díj-alapú hálózat felé, vagy ha további Bitcoin bányászatra van szükség a hálózat biztonságának biztosításához" - tette hozzá White.

White tovább spekulál, hogy bár Satoshi Nakamoto fehér könyve azt állítja, hogy a 21 millió BTC a kínálati plafon és a legkonkrétabb szabály, valószínűleg egyikünk sem lesz életben 2140-re, hogy érvényesítse ezt a szabályt.

Úgy véli, hogy a kripto a kódolásra és a konszenzusra redukálódik; ha a közösség úgy gondolja, hogy a tranzakciós díj ösztönző nem elegendő a hálózat biztonságának fenntartásához, a jövő bányászai elméletileg meghosszabbíthatják a BTC kemény plafonját a 21 millión túlra.

Milyen hatása lehet ennek az árra, nem világos, de White úgy gondolja, hogy a Bitcoin ára stabilizálódni fog valamilyen globális inflációt tükröző árszinten, és a fő ármozgás valamikor a következő 120 évben fog bekövetkezni, ha egy vagy több nemzet komolyan felkarolja azt tartalék pénznemként.

Ebben az esetben azt mondja, hogy "valószínűleg független lesz a Bitcoin bányászati ütemtervektől", és ez lenne a legmeghatározóbb pillanat a BTC árának emelésére.

"Sok olyan dolog van, amit még el sem tudunk képzelni, ami befolyásolhatja a Bitcoint - nyilvánvalóan háborúk és energia válságok - de mi van, ha addigra valódi több bolygós fajjá válunk, és ki kell terjesztenünk a blokk előállítási időt a naprendszer szintű kommunikációs sebességek támogatására" - mondta White.

"Amit mindig fontosnak tartok, az a mai legnehezebb problémákra összpontosítani, és megtenni, amit tudunk a megoldásukra. Ez lehet a fizetések vagy a digitális tulajdonlás megoldása, vagy a bank nélküliek bankba helyezése - ezekre a problémákra kell most összpontosítani" - tette hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr1618175373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása