Crypto blog

Bitcoin és Ripple: mi a különbség a két kriptovaluta között?

2023. július 31. 18:10 - Pro Blogger

binance-ripple-crypto-currency.jpg

A Bitcoin és a Ripple két népszerű kriptovaluta, amelyek a decentralizált pénzügyi rendszerek világában játszanak fontos szerepet. Bár mindkettő kriptovaluta, számos különbség van közöttük, amelyek befolyásolják a felhasználói élményt és a befektetői döntéseket.

A Bitcoin a legismertebb kriptovaluta, amely a piaci kapitalizáció és az összes befektetői követés tekintetében vezet. A Bitcoin egy nyilvános blokklánc hálózaton működik, amely digitális valutát támogat a termékek és szolgáltatások fizetésének lebonyolítására. A Bitcoin hálózat a blokklánc koncepción alapul, amely a hitelesített tranzakciók és nyilvántartások nyilvános főkönyve.

A Ripple Labs által fejlesztett XRP egy másik népszerű kriptovaluta, amelyet fizetési rendezésre, eszközcserére és pénzátutalásra használnak, hasonlóan a SWIFT-hez, amely egy nemzetközi pénz- és biztonsági átutalásokat lebonyolító szolgáltatás, amelyet bankok és pénzügyi közvetítők hálózata használ. Az XRP-t nem bányásszák, hanem a Ripple által kiadott, és hatékonyabb konszenzus mechanizmust használ, mint a Bitcoin.

A Bitcoin és az XRP közötti fő különbségek a következők:

  1. Tranzakciók hitelesítésének módszerei: A Bitcoin bányászatot használ a tranzakciók hitelesítésére, míg a Ripple hálózat egyedi elosztott konszenzus mechanizmust alkalmaz, amelyben a részt vevő csomópontok szavazással ellenőrzik a tranzakció hitelességét. Ez lehetővé teszi a szinte azonnali megerősítéseket központi hatóság nélkül.

  2. XRP olcsóbb és gyorsabb, mint a Bitcoin: A Bitcoin tranzakciók megerősítése több órát vehet igénybe, és magas tranzakciós díjakat számíthat fel, míg az XRP tranzakciók néhány másodperc alatt megerősíthetők, és általában alacsony tranzakciós díjakat számítanak fel.

  3. XRP-ben több érme van a piacon: A Bitcoin kínálata 21 millióra korlátozódik, míg az XRP-ből 100 milliárdot hoztak létre a bevezetéskor.

  4. XRP és Bitcoin különböző forgalmazási mechanizmusokkal rendelkezik: Az új bitcoinok a hálózatra kerülnek, amikor a bányászok ellenőrzik a tranzakciós adatokat, lezárják egy blokkot és megnyitnak egy újat. Az XRP kiadását okos szerződés szabályozza. A Ripple minden hónapban legfeljebb 1 milliárd XRP tokent bocsát ki.

Összefoglalva, a Ripple rendszer előnyöket kínál a Bitcoin hálózattal szemben a gyorsabb feldolgozási idők és az olcsóbb tranzakciós díjak miatt. Ugyanakkor a Bitcoin továbbra is egy nyilvános rendszer, amelyet nem birtokol egyetlen személy, hatóság vagy kormány. A Ripple hálózatot egy magánvállalat birtokolja, bár decentralizált a működése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr2918182259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása