Crypto blog

A Twitter halott, éljen a Crypto Twitter?

2023. július 28. 17:28 - Pro Blogger

twitter.jpg

A Twitter, ahogyan azt ismertük, hivatalosan is megszűnt, miután ezen a héten hirtelen átnevezték X.com-ra. Az oldal életképessége hónapok óta érezhetően csökkent, köszönhetően egy zsaroló előfizetési kampánynak, amelyet a hirdetési bevételek zuhanása miatt indítottak.

Most úgy tűnik, Elon Musk teljesen elveszítette az érdeklődését a közösségi média termék iránt, és bejelentette, hogy a Twitter lesz az alapja egy meghatározatlan "minden-egyben" alkalmazásnak. 

A Twitter/X.com felhasználók már hónapok óta keresik az alternatívákat. Ha elég sokan elhagyják a platformot, hirtelen rájöhetünk, hogy a valódi Crypto Twitter már nem is a korábban Twitter.com néven ismert oldalon található.

 

Mi jön a Kripto Twitter után?

Számos oldal vonzza a Twitter/X.com menekültjeit. Mindnek van valamilyen vonzereje, de hónapokig tartó széleskörű kóstolgatás után néhány nyilvánvaló győztes és néhány vesztes is kikristályosodott.

A győztesek között szerepel a Bitcointalk.org, a Nostr, a Bluesky, a Discord és a Reddit. Mindegyik platformnak megvan a maga előnye, és mindegyik hozzájárulhat a közösségi média diverzifikációjához.

A vesztesek között találjuk a Mastodont és a Threads-t. A Mastodon "federatív" modellje olyan ötleteket testesít meg, amelyeket a kripto rajongóknak szeretniük kellene, de a felhasználói visszajelzések általában azt említették, hogy az élmény és használhatóság nehézkes. A Threads viszont túl korlátozott és túl hozzáférhető, ami a kripto felhasználók számára nagy negatívum.

 

Nincs igazi helyettesítő

A Twitter emigránsok számára vonzó lehetőségek sokfélesége erősen arra utal, hogy nem lesz egyszerű, egyértelmű helyettesítője a Twitternek. A szolgáltatások, mint a Bluesky és a Nostr funkciói és infrastruktúrája fontosak, amikor új közösségi platformot kell választanunk, de egyik funkció sem versenyezhet azzal a sokaságú kapcsolattal, amelyet évek alatt építettünk fel, vagy a követők és követett személyek hálózatával.

Ez elég lehet ahhoz, hogy a Kripto Twitter kritikus tömege aktív maradjon az új X.com-on. Elonnak sikerült lerontania az élményt és elidegenítenie a felhasználókat, de lehet, hogy még mindig egy kicsit jobb, mint bármelyik alternatíva, egyszerűen azért, mert a legtöbb ember már ott van, és maradni fog.

Ez rávilágít egy nagyobb kérdésre is, amely nem meglepő a kripto hívek számára: ezt a típusú közösségi infrastruktúrát nem szabadna ennyire könnyen felhasználni és lebontani egy gazdag ember kénye kedve szerint. Ha a Twitter bukásának van egy hatalmas előnye, az az lehet, hogy a nagyközönség komolyabban kezd el gondolkodni az adatok hordozhatóságáról és más olyan kérdésekről, amelyekről már egy évtizede beszélünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr3618180353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása