Crypto blog

Az SEC újabb fellépése a kriptó szabályozás terén: A Bittrex 24 millió dolláros büntetést kapott

2023. augusztus 11. 12:00 - Pro Blogger

dmhcy67w0aecovj.jpg

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) folytatja erőfeszítéseit a kriptoipar "szabályozási összhangba hozása" érdekében a végrehajtói intézkedések révén. A csődbe ment kripto tőzsdét, a Bittrexet is érintette a hatóság legújabb intézkedése.

A Bittrex most egy 24 millió dolláros bírságot vállalt el az SEC-nek való kifizetésre, miután az ügynökség áprilisban vádolta meg a tőzsdét azzal, hogy működik engedély nélküli értékpapír tőzsként. A megegyezés részleteit tartalmazó bírósági dokumentum szerint a Bittrex állítólag nem ismerte el vagy tagadta az ellenfelei által a SEC által megfogalmazott vádakat.

A Bittrex számos tőzsde és kripto vállalkozás közül az egyik, amelyek az Egyesült Államokban működnek (vagy korábban működtek), és az SEC vádjai szerint engedély nélküli értékpapír tőzsdeként működnek. A Krakennek be kellett zárnia kripto szolgáltatásait az Egyesült Államokban, és 30 millió dollárt kellett fizetnie egy hasonló megegyezés során még az év elején. A stabil érmékkel foglalkozó Paxost is kénytelen volt leállítani a Binance USD (BUSD) stabil érme kibocsátását, amikor az SEC azt állította, hogy a BUSD egy engedély nélküli értékpapír.

Az SEC végrehajtási eljárást is indított a Coinbase és a Binance ellen, amelyek engedély nélküli értékpapír tőzsdeként működnek az Egyesült Államokban, miközben a Binance-t súlyosabb vádakkal is vádolta a vásárlói alapok kezelésének hibái miatt.

Az SEC aggresszív megközelítése a kripto szabályozásában

Az SEC kripto szabályozás iránti egyre agresszívabb hozzáállása olyan magas szintű kripto katasztrófák sorozatának következménye, mint amilyen a Terra ökoszisztéma összeomlása és az FTX-et körülvevő balhé. Utóbbi viszonylag közel állt sok amerikai politikushoz és szabályozóhoz, és egyesek azon elmélkedtek, hogy a SEC (és a szélesebb értelemben vett amerikai kormány) bosszúhadjáratot folytat a kripto ipar ellen, akit a volt FTX vezérigazgatója és csaló, Sam Bankman-Fried "átvert".

A SEC elnöke, Gary Gensler nyíltan kijelentette, hogy szinte minden kriptovalutát értékpapírnak tart a Bitcoin kivételével. Az SEC a Coinbase és a Binance elleni peres eljárásaiban nyíltan kifejezte azt a nézetét, hogy a BNB, a Binance USD (BUSD), a Solana (SOL), a Cardano (ADA), a Polygon (MATIC), a Filecoin (FIL), a Cosmos (ATOM), a The Sandbox (SAND), a Decentraland (MANA), az Axie Infinity Shards (AXS), a Coti Network (COTI) és még tucatnyi más kriptovaluta mind értékpapírok.

Az SEC az XRP-t is értékpapírnak minősítette, és pereskedik a Ripple-lel (az XRP létrehozójával) 2020 decemberétől, bár a közelmúltbeli bírósági döntés alapján úgy tűnik, hogy a mérleg nyelve az XRP felé billenhet.

A SEC megszorítja az Egyesült Államok kripto iparát

A kritikusok szerint az SEC agresszív álláspontja a kriptoipar számos szegmensével szemben gátolja a beruházásokat és az innovációt, és kényszeríti az iparágat külföldi, barátságos jogszabályi környezetű helyszínekre, mint az Egyesült Arab Emírségek vagy az Egyesült Királyság.

Egy republikánus által támogatott törvénytervezet, amely a dollárhoz kötött stabilcoinokat kibocsátani kívánók számára szabályokat szabna meg az Egyesült Államokban, nemrégiben eljutott a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságához, ami egy potenciális szavazást jelenthet a képviselőházban. De a pártok közötti megegyezés hiánya miatt továbbra is valószínűtlen, hogy átmegy a Kongresszuson és megszerzi az elnök aláírását.

A szélesebb körű kripto jogszabály, amely a republikánus Cynthia Lummis és a demokrata Kirsten Gillibrand közötti erőfeszítések nyomán születik, még mindig messze van a megvalósulástól.

2024 egy nagy év lehet az amerikai kripto szabályozási környezet szempontjából

Lehet, hogy jövőre végre meglátjuk, hogy a Kongresszus milyen kripto jogszabályt fogad el. Jelentős előrelépések történhetnek a SEC peres ügyekben a Coinbase és a Binance nagy tőzsdékkel szemben.

Szintén dönteni fognak arról, hogy elfogadják-e a Wall Streeti óriások, mint például a BlackRock és a Vanguard által nemrégiben benyújtott spot Bitcoin ETF kérelmeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crypto.blog.hu/api/trackback/id/tr1518191141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása